Navigation
Twitter
Flickr
Twittercounter
« Ook dagelijks bloggen? Wordpress helpt! | Main | Internet in 6 trefwoorden »
Friday
Dec312010

365 / 365 (Dagelijks) bloggen, waarom zou je?

Het afgelopen jaar heb ik iedere dag een blogpost gepubliceerd. Omdat ik denk dat regelmaat de enige manier is om vol te houden. Anders wordt dagelijks wekelijks of maandelijks of ... laat maar ... Misschien heb ik een beetje overdreven door ook in de vakantie door te gaan en wellicht was iedere maandag, woensdag en vrijdag ook wel genoeg geweest, maar regelmaat is voor mij cruciaal. En volgens mij ook om een publiek op te bouwen.

Volgens de tellers van Squarespace bereik ik maandelijks 15.000 unieke bezoekers. Een mooi getal. Maar ik blog niet voor het aantal bezoekers, wel voor de reacties. Want reacties maken mijn verhaal completer, maken mijn eigen inzicht beter, zorgen voor aanscherping en aanvulling. Waar in de tijd voor Twitter alle reacties zich op een blog afspeelden, is een post nu steeds vaker een startpunt dat een vervolg op Twitter krijgt. Dus blijf reageren op dit blog en op Twitter, daar doe ik het voor. Dank!

Of het moeite kost om onderwerpen te verzinnen, vragen mensen. Eigenlijk niet. Voor mij is een blog waardevolle zaken doorgeven. De ene keer is het embedden van een video die inspiratie biedt genoeg, de andere keer een uitgediepte gedachte. De ene keer volstaat het melden van een waardevolle nieuwe tool, de andere keer ga ik er voor zitten om een visie uit te werken. Als ik meer tijd in het blog kon stoppen, kon de laatste categorie vaker voorkomen, maar iedere bezoeker snapt dat ik hier mijn brood niet (rechtstreeks) mee verdien.

Al levert het indirect absoluut geld op. Via het blog kloppen mensen bij The Next Speaker aan omdat ze me als spreker over nieuwe media of social media willen. Via het blog krijgen ik en het bedrijf dat ik samen met Wessel de Valk heb (The Crowds) grotere naamsbekendheid. En via dit blog vragen mensen of ze onze deskundigheid kunnen inzetten bij bedenken of maken van een concept of strategie. Oftewel: ja, een blog kost tijd maar levert ook veel op. 5 redenen waarom bloggen voor mij waardevol is en voor iedereen kan zijn!

  1. Mijn blog is mijn eigen krantje. De plek waar ik wanneer ik wil kan publiceren wat ik wil.
  2. Mijn blog is mijn notitieblok. Ik leg vast wat ik belangrijk vind zodat ik het later kan terugvinden. En en passant kunnen anderen in dat notitieblok meekijken.
  3. Mijn blog is mijn kennisbank. Ik begin een verhaal, maar in de comments wordt kennis en kunde toegevoegd. Ik word wijzer door kennis te delen.
  4. Mijn blog is mijn uithangbord. Ik laat zien wat ik weet en vind en hopelijk vinden anderen dat waardevol.
  5. Mijn blog is leuk om te doen. Heel leuk.

En daarom blijf ik bloggen. Ook volgend jaar.

Over de frequentie beraad ik me nog ;-)

Reader Comments (17)

Een mooi resultaat Erwin.
Ik ben benieuwd naar wat het zou uitmaken als je vooral je visie zou kunnen uitwerken zeg 2 keren per week (ook een regelmaat). Wat zou het voor de reacties en bezoekers uitmaken vooral.

December 31, 2010 | Unregistered CommenterErno Hannink

@erno Eens, maar dat kost gewoon echt tijd. Ik schrijf makkelijk, dus als ik een ideetje heb heb ik dat snel opgeschreven. Maar echt de diepte in moet je de tijd voor nemen / hebben. Maar wie weet!

December 31, 2010 | Unregistered Commentererwin blom

ik maakte ooit wekelijks een KlankBeeld Raaphorst op vrijdag. dat werkte goed. ik denk omdat het elke week op een vast dag plaatsvond. en als ik het een week niet haalde begon men mij te mailen of zag ik op twitter reacties.

dat precies timen is toch iets van radio en tv. en raar dat internet het nog niet doet. het vraagt heel veel aan de maker maar is misschien de beste manier om content goed onder de aandacht te brengen, door deze vooraangekondigd in te plannen. ook films en boeken werken zo. op die en die dag dan komt 'ie uit. nu internet nog.

en wie maakt de programmagids voor internet?

December 31, 2010 | Unregistered CommenterMarco Raaphorst

Wow. Nice!

December 31, 2010 | Unregistered CommenterMascini

Erwin, goed om te horen dat je in het komend jaar je logfrequentie op peil houdt. Iedere dag weer lees ik met veel plezier je stukjes. Je manier van schrijven staat mij bijzonder aan. Eenvoudig en to the point!

En al vast een fijne jaarwisseling toegewenst!

December 31, 2010 | Unregistered CommenterSander Duivestein

Knap! Iedere dag een stukje maken klinkt een stuk makkelijker dan het is.

December 31, 2010 | Unregistered CommenterWilbert

Leuk dat je dat hebt volgehouden, ik red dat echt niet, soms maak ik wel drie artikelen op één dag, maar soms ook drie dagen niets. Ik ben natuurlijk meten gaan tellen en kwam voor 2010 op 302 artikelen. Dus ik had net iets beter mijn best moeten doen, haha...

Een heel fijne jaarwisseling en graag tot ziens in een mooi 2011!

Peter

December 31, 2010 | Unregistered CommenterPeter Luit

Een fraaie afsluiter van het decennium waarin het persoonlijk publicatieplatform zowel een hoogtepunt als normalisatie krijgt. Eigenhandig laten zien dat blogs verre van overbodig zijn. Hou het vol in 2011! Hulde, bier en goede muziek!

December 31, 2010 | Unregistered CommenterFrank Meeuwsen

heb je ook elke dag geschreven, of soms stiekem gesmokkeld met scheduled posts? :)

December 31, 2010 | Unregistered Commentervictor

@victor in de vakantie bijv gescheduled. Maar ik vind niet dat op de dag zelf schrijven hoeft, hoor ;-) Al vind ik post met een actuele aanleiding maar een breder onderwerp wel het leukst.

December 31, 2010 | Registered CommenterErwin Blom

Dank voor je 365 blogposts in het afgelopen jaar, Erwin. Ik heb ze niet nageteld en waarschijnlijk ook niet allemaal gelezen, maar ik geloof je op je blauwe ogen.

Ik ben zelf de laatste tijd vaker en regelmatiger gaan bloggen. Ik denk dat ik nu op een gemiddelde zit van 5x per week. En het verdient zich terug. Qua bezoekers, maar vooral qua reacties. Het vinden van onderwerpen is inderdaad over het algemeen niet zo'n probleem; ik heb voor de eerst komende 2 weken al genoeg ideeën. Alleen de tijd vinden om het meer diepgang te geven...

Bloggen deaud? Wat mij betreft niet. Fijne jaarwisseling en een prachtig 2011!

December 31, 2010 | Unregistered CommenterSoenarko

@soenarko en anderen, dank!
En ik heb 365 dagen gepubliceerd. Er waren er bij van twee per dag ;-)

December 31, 2010 | Registered CommenterErwin Blom

Keep up the good work!

In de tijd dat ik nadenk of ik een blog zal starten en hoe ik em ga insteken heb jij er alweer 365 opzitten.

Respect!

Alvast een prettige jaarwisseling : )

December 31, 2010 | Unregistered CommenterBart Lukassen

Geweldig dat je je goede voornemen van 2010 ook daadwerkelijk gehaald hebt op Oudjaarsdag. Nu Frank nog ;-)

Bij deze wil ik je ook van harte aanmoedigen die frequentie in 2011 vol te houden. Jij vindt het 'heel leuk', wij ook!

December 31, 2010 | Unregistered CommenterNiels Aalberts

Keep on going Erwin!

Ik vind het erg prettig dat je dagelijks schrijft. Gek genoeg kies ik er in de informatie-overvloed voor om vooral de consistente blogs te blijven volgen, die betrekking hebben op onderwerpen die me interesseren. Jouw blog voldoet aan alle voorwaarden. Bedankt voor al je bijdragen...en een mooi 2011.

December 31, 2010 | Unregistered CommenterEdwin

Edwin,

Andere hebben het al gezegd maar ik doe het gewoon nogmaals. Blijf bloggen want het zijn vaak waardevolle stukjes informatie die je met ons bezoeker deelt. Keep u the good work!

December 31, 2010 | Unregistered CommenterJan Willem Eshuis

Ik lees je blogs met veel plezier.
Blijf schrijven.
vr gr mark

January 1, 2011 | Unregistered Commentermark

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>