Navigation
Twitter
Flickr
Twittercounter
« Met trots presenteren we het event De Realtime Revolutie; Hoe Twitter (bijna) alles verandert | Main | Ook in de schaatssport hebben de marktleiders moeite met innoveren »
Wednesday
Feb222012

No future? Maak je eigen toekomst!

Voor mij is er een rechte lijn van punk naar nu. Dat zegt natuurlijk alles over mijn leeftijd ;-)

De late jaren zeventig zijn bepalend voor de rest van mijn leven geweest. En dan heb ik niet eens over de muziek, hoe belangrijk die ook was. Voor mij was het de tijd van D.I.Y, van Doe Het Zelf. Zien de platenmaatschappijen niet hoe goed je band is? Begin je eigen label. Schrijven de bladen niet over de onderwerpen die jou interesseren? Start je eigen fanzine. Programmeert de lokale kroeg slechte bands? Organiseer je eigen club-avond. Niet afwachten, maar doen. Neem het heft in eigen handen.

De periode van punk, new wave en het latere ultra is weer actueel. Er verschijnen mooie boeken over, worden goede concerten georganiseerd, zelfs tentoonstellingen blikken terug. En hedendaagse bands als Rats On Rafts halen hun inspiratie uit die tijd.

No Future is het stempel dat die tijd heeft meegekregen, natuurlijk mede door een deel van de nihilistische punks.

Maar ik heb die tijd compleet anders ervaren. Voor mij ging het juist om kansen, om mogelijkheden, om vrijheid. Het heft in eigen handen nemen, je eigen toekomst maken. Vandaar ook dat ik die rechte lijn van punk naar nu ervaar. Het internet is voor mij nu wat punk toen was. De kosten van produceren en distribueren van creaties en diensten zijn spectaculair gedaald. Met relatief weinig kosten kun je plannen waarmaken, dromen realiseren. Of het nu verhalen bij een publiek brengen is of coole startups beginnen. Barriéres zijn geslecht.

Het zal voor succes altijd zo zijn en blijven dat ideeën goed moeten zijn, de uitvoering briljant en het doorzettingsvermogen groot. En dan nog heb je een factor geluk nodig en dan nog zal de meerderheid van initiatieven stranden.

Maar je kunt het proberen.

Je kunt aan de slag.

Doe Het Zelf.

PS

In het kader van het terugblikken heeft 3VOOR12 een No Future Luisterpaal gemaakt waarop een plaat van mijn band Eton Crop staat. Confronterend dat ie 30 jaar oud is, maar op de eigenzinnigheid ben ik nog altijd trots. 

 

Reader Comments (1)

Ben iets jonger, maar herken het helemaal. Ik maakte in de jaren 80 en 90 alle anti-bewegingen mee en deed daar graag aan mee. Ik was toen bestuurslid van socialistische jongerenorganisatie Rebel, die geen structurele subsidie wilde ontvangen. Het maakte lui en vooral afhankelijk van buitenstaanders. We zagen het namelijk bij vergelijkbare linkse jongerenclubs wel eens gebeuren dat hun bestaan in gevaar kwamen als ze iets vervelends zeiden over een moederpartij of overheidsinstantie, die daarna dreigde geen geld meer te geven. Zo'n club werd dan opeens weer aardig om de subsidie niet te verliezen.

Wij hadden bij Rebel aanzienlijk minder geld en minder gelikte folders, maar dachten altijd wel heel erg na wat we per moment wilde doen met welke middelen. Dat we daarin soms lekker dogmatisch links waren, is overigens weer een ander verhaal, maar dat hoort nu eenmaal bij tieners en jong-twintigers.


En Eton Crop rules maar dat had ik al eens gezegd.

February 27, 2012 | Unregistered CommenterJurryt

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>