Navigation
Twitter
Flickr
Twittercounter
« Ook aan een bril toe? | Main | Robots ... »
Wednesday
Mar282012

10 redenen waarom ik het realtime web boeiend en belangrijk vind

Alles en iedereen kan altijd en overal met elkaar in contact staan via internet. Dat is voor mij het realtime web. Actuele informatie altijd en overal onmiddelijk beschikbaar. Vrienden, collega’s en klanten altijd en onmiddellijk bereikbaar. Wat doet dat en wat betekent dat? Het begon natuurlijk met bloggen, maar nam een vlucht met de opkomst van social media. Het boeit me mateloos sinds de opkomst van Twitter. Wat is de invloed op zaken, overheid, sport, gezondheidszorg, onderwijs, onderwijs, kunst en cultuur?

Daar gaat het boek ‘De Realtime Revolutie; Hoe Twitter (bijna) alles verandert’ over. Visie, interviews, cases. Maar daar gaat ook het event met dezelfde naam op 19 april over. Met - naast mezelf - als sprekers Gijsbregt Brouwer (sportnext.nl), Bart Brouwers (Dichtbij.nl), Natasja Oosterloo (eReaders.nl), Roos van Vugt (Deloitte), Vincent Ariëns (Seats2Meet), Gaby Zwaan (GabyGaby), Marco Leeuwerink (Politie Hollands Midden), Niels Aalberts (EHPO). Een ticket voor 199 euro kopen kan, het wordt leuk.

Nog even op rij de 10 redenen waarom ik het realtime web boeiend en belangrijk vind.

1. Het realtime web geeft ieder zijn eigen kanaal

De aswolk op IJsland was een geluk bij een ongeluk voor de KLM. Het bedrijf werd door de noodsituatie gedwongen social media in te zetten voor de communicatie met klanten. Sindsdien zijn Twitter en Facebook kanalen waarmee het bedrijf het publiek kan informeren. De KLM is niet langer afhankelijk van alleen traditionele media, maar kan direct met de klant communiceren. Ieder persoon, ieder bedrijf, iedere organisatie zijn eigen kanaal.  

2. Het realtime web snijdt tussenlagen weg

Cut out the middleman. De digitalisering zette dit in, het realtime karakter van het huidige internet versterkt dat. Rechtstreeks van producent naar consument, van maker naar publiek. Met één tweet kan een band zijn fans bereiken, met één bericht kan de nummer 1 positie in iTunes worden bereikt, liet EenJurk zien. Daar hoeft heeft geen blad of radio meer tussen te zitten.  

3. Het realtime web forceert transparantie

Er wordt gesproken. Er wordt over je gesproken. Mensen weten zaken, mensen vinden dingen. Data komt beschikbaar. Niet reageren is uiteindelijk geen optie. Het gesprek moet aangegaan worden door persoon of bedrijf. Uitleg, inzicht, antwoord. Een open communicatie-omgeving als Twitter, Facebook of blog dwingt transparantie af.  

4. Het realtime web maakt een einde aan de controle

In deze setting  is dit natuurlijk geen nieuws, maar veel bedrijven worstelen hier nog dagelijks mee. Communicatie was vroeger beheersbaar. Op zijn minst bestond het gevoel dat protocollen, persberichten en customer support voor controle konden zorgen. Dat is nu niet meer.  De snelheid, heftigheid en mogelijke massaliteit van verspreiding van informatie, het is wennen.  

5. Het realtime web maakt het individu belangrijker dan organisatie

Social media gaat over personen. Social media gaat over het gesprek. En praten doe je met mensen. Je praat niet tegen ABN/AMRO, maar tegen Stefanie die bij ABN/AMRO werkt. Personen en persoonlijkheden worden relatief weer belangrijker dan ondernemingen.  

6. Het realtime web faciliteert nieuwe organisatievormen

Samen werken in GoogleDocs, video conferencing in een HangOut, Twitter als virtuele koffie automaat. Binnen en buiten een bedrijf gaan door elkaar heen lopen. Samenwerkingsvormen worden wisselend. De redactie van populaire technologiesite The Next Web heeft geen kantoor en is nog nooit fysiek bij elkaar geweest. Alles online en realtime.  

7. Het realtime web verandert producten en diensten 

Het realtime web is natuurlijk veel meer dan communicatie. Het is ook data. Het is ook commercie. Nieuwe technologie, nieuwe mogelijkheden, ze veranderen wensen en verwachtingspatronen. De gegevens van een onderzoek die even snel bij de patient als bij de dokter zijn, de cijfers van een site die een winkel realtime aanpasbaar op het gedrag van de klant maken.  Maar ook: als je alle muziek beschikbaar kunt hebben, heb je geen cd’s meer nodig (Spotify), als je altijd over een auto kunt beschikken, valt de noodzaak van bezit van een wagen weg (Greenwheels). De wereld verandert als gevolg van de mogelijkheden van de techniek.  

8. Het realtime web versnelt processen

Het realtime web heeft als versneller gewerkt bij de opstanden in het midden oosten, maar speelde ook een rol bij het snelle zakensucces van Draw Something waardoor makers OMGPOP in weken een wereldhit werden en hun bedrijf voor meer dan 200 miljoen dollar konden verkopen. We moeten met zijn allen steeds wendbaarder en flexibeler worden, oude zekerheden kunnen loslaten om met de snelheid der dingen mee te kunnen bewegen.  

9. Het realtime web maakt de polsslag van de samenleving voelbaar

Niet meer vragen wat mensen vinden, maar luisteren wat ze zeggen. Monitoren van woorden en gedrag vertelt over het humeur van een samenleving en geeft inzicht in handelen. De optelsom van wat we zeggen en doen is realtime publieksonderzoek.  

10. Het realtime web voorspelt waar we heengaan

Als we zeggen wat we doen, kun je weten waar we heengaan. Patronen herkennen, gedrag analyseren. Dat Google aan zijn zoekresultaten weet wanneer er een griepepidemie op komst is, is een voorbeeld. Dat beurskoersen te voorspellen zijn aan de hand van Twitter-sentiment is een ander. Het is nog vroeg dag, maar we gaan steeds beter de toekomst zien in wat we nu doen.

References (4)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.
 • Response
  [...]Erwin Blom - Blog - 10 redenen waarom ik het realtime web boeiend en belangrijk vind[...]
 • Response
  Response: hcg weight loss
  Erwin Blom - Blog - 10 redenen waarom ik het realtime web boeiend en belangrijk vind
 • Response
  Erwin Blom - Blog - 10 redenen waarom ik het realtime web boeiend en belangrijk vind
 • Response

Reader Comments (2)

10 goeie punten, of het controle vermindert is discutabel uiteraard. Het kan het ook vermeerderen juist. Werkgevers die op facebook checken wat werknemers uitspoken...

Hoe dan ook is transparantie wel het belangrijkste punt. Alle info inclusief meningen liggen constant voor het oprapen.

Thx voor de interesante post!

April 6, 2012 | Unregistered CommenterSteven

Door die fijne aswolk zat ik 3 dagen vast op een luchthaven in Basel ;-) De realtime revolutie, ik denk dat ik je boek ook maar is ga lezen..

May 9, 2012 | Unregistered CommenterWerner

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>