Navigation
Twitter
Flickr
Twittercounter
« Als ik aan John Peel denk, bij de live gang van een pracht muziekcollectie | Main | Spotify embedden: Spread the love, spread the music »
Sunday
Apr222012

Wanneer het internet op zijn krachtigst is

Ik kocht gisteren een New Musical Express (NME), zoals ik iedere zaterdagmiddag doe. Ik lees het muziekblad vervolgens in de pub met een pint Kilkenny's en een salt n vinegar crisps binnen handbereik. 

De NME besteedde aandacht aan Record Store Day, een dag om de platenzaak te vieren. Ze deden dat o.a. door aan artiesten te vragen wat de plaat is die hun leven veranderde.

Ik dacht: dat kunnen we zelf ook en dan leuker, want met muziek.

Ik maakte een playlist aan in Spotify en zette er mijn favoriete nummer Teenage Kicks van The Undertones in. Vervolgens riep ik op Twitter mensen op mee te doen. Kies een nummer dat jouw leven veranderde en voeg het aan de playlist The Record That Changed My Life toe. Snel begon de lijst te groeien. Inmiddels zitten er al 159 nummers in, favorieten van mensen die in hun muzikale verleden zijn gaan graven. 13 uur aan pareltjes.

Gaandeweg ontstond de behoefte aan het waarom. Wat maakt die nummers voor de deelnemenden belangrijk? Erno Mijland begon een wiki waar iedereen zijn verhaal in kwijt kon. En ook daar gingen mensen aan de slag.

Toen meldde Stefan Verkerk dat hij nog en mooi url had dat te gebruiken viel: Past.fm

Op die site vind je nu de playlist die we met zijn allen maken, inclusief beschrijvingen in de wiki. Het is allemaal nog basic, dus mensen met ideeën om het beter maken, laat weten! En doe vooral mee. 

Ieder levert een kleine bijdrage en de som is meer dan de delen, dat is internet voor mij. Snel, spontaan, schouders eronder.

Leuk: PAST.FM

References (7)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments (11)

Erg tof. Mooie URL inderdaad

April 22, 2012 | Unregistered Commentersam

Super gaaf initiatief! Meteen toegevoegd :)

April 22, 2012 | Unregistered CommenterMoniek

Op eerste gezicht denk ik: leuk zo'n lijst, ook ik heb mijn bijdrage geleverd door mijn 'life changing' (nou ja...) plaat toe te voegen, maar toch vraag ik mij naderhand af wat nou de meerwaarde van zo'n collectie is, anders dan weer wat attentie voor de bedenkers ervan ;-)

Wie luistert er naar de totale lijst?

Het is niet anders dan een speciaal verzoekplatenprogramma. Het doet me ook denken aan het vragen aan mensen op wie ze voor het eerst smoorverliefd zijn geweest en die namen onder elkaar zetten, met een toelichting erbij.

Sorry dat ik wat negatief ben, maar ik moet de meerwaarde nog ontdekken... Wie helpt me hierbij? Erwin?

April 22, 2012 | Unregistered CommenterMarc

Marc,

Ik vind veertig persoonlijke verhalen bij nummers meerwaarde hebben. Doet me anders naar muziek luisteren.

Ik vind praten n.a.v. nummers meerwaarde hebben. Samen herinneringen ophalen of nieuwe verhalen uitwisselen.

Ik vind nieuwe namen ontdekken meerwaarde hebben.

En je luistert natuurlijk geen 200 nummers achter elkaar, maar skipt er doorheen of begint af en toe op een ander punt.

Maar dit is een spontaan zaterdagmiddag initiatief dat niet pretendeert de wereld te veranderen, maar wel op zijn minst twee dagen lol geeft. Als het voor jou niks toevoegt, even goede vrienden.

April 22, 2012 | Registered CommenterErwin Blom

Ah, nu snap ik je bedoeling erachter.

De persoonlijke verhalen erbij voegen inderdaad wel het nodige toe ja, mogelijk is daarin zelfs een rode draad (onderstroom?) te ontdekken. Voer voor psycho-/sociologen?

Dank, enne... succes!

April 23, 2012 | Unregistered CommenterMarc

Heerlijk idee, geweldige uitvoering. Het is eigenlijk een gedeelde "de plaat en zijn verhaal" maar dan Mijn verhaal.
ik heb vroeger een vriendin gehad die vertelde bij een plaat wat zij daar bij voelde en wat het haar gedaan had. Zo'n betekenis die je echt verandert kan je alleen zelf aan een plaat geven.

top idee top uitvoering - succes!

April 25, 2012 | Unregistered Commenterwalter

Echt Nederlands dit. Gewoon een top2000 maar nu door ene Erwin gestart. Internet is delen voor mij. goh, wat een inzicht.

April 27, 2012 | Unregistered CommenterKoos

Je reactie is ook best Nederlands.

April 27, 2012 | Registered CommenterErwin Blom

Heel erg leuk.

June 4, 2012 | Unregistered Commenterpiet

Heb maar een woord ervoor: top

June 8, 2012 | Unregistered Commenterjan

bedankt voor je leuke post! groetjes

June 9, 2012 | Unregistered Commentermichel

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>