Navigation
Twitter
Flickr
Twittercounter
« We're putting the band back together! Eton Crop duikt weer op! | Main | We stappen het busje weer in »
Sunday
Dec292013

Zal je nooit vergeten, John! 

Afgelopen week waren we in Engeland. Onder meer brachten we een bezoek aan het graf van John Peel. Het deed me weer beseffen hoeveel invloed de man op me gehad heeft.

  • John Peel was de BBC discjockey die op mijn 16-jarige leeftijd via een krakkemikkig middengolf signaal de punk-revolutie mijn tienerkamer binnenbracht. Nu niet meer voor te stellen, maar late jaren zeventig stond Engeland op zijn kop door deze jeugdcultuur. Punk was voor mij veel meer dan muziek. Het stond voor Do It Yourself, neem zelf de touwtjes in handen, neem zelf initiatief als dingen je niet bevallen. Dat is mijn motto gebleven.
  • John Peel was de discjockey die zijn luisteraars leerde openstaan voor een breed scala aan invloeden. Geen hokjesdenken, maar nieuwsgierig zijn naar wat er daarbuiten gebeurt. Peel deed dat muzikaal, in zijn programma's kwam even makkelijk oude blues als nieuwe gabber als Afrikaanse swing langs, hij heeft me ook daarbuiten geleerd ruim (proberen) te denken.
  • John Peel was met zijn persoonlijke uitstraling een voorbeeld voor me als radiomaker. Hij was geen klassieke dj, hij was een vriend die zijn enthousiasme voor muziek deelde en en passant over zichzelf vertelde. Je had het gevoel hem echt te kennen.
  • Op de grafsteen van Peel prijkt de zin 'Teenage dreams so hard to beat' van het nummer Teenage Kicks van The Undertones, zijn favoriet. Voor The Undertones was Peel de man die hen uit Derry naar de wereld bracht. Dat deed hij voor tal van bands. Ook voor mezelf. Met Eton Crop hebben we vijf Peel-sessies gedaan. Van de tienerkamer in Nieuwkoop naar optreden in London, dankzij John Peel.

Weinig mensen in Nederland zullen zich realiseren hoe belangrijk John Peel voor de popgeschiedenis is geweest. Generaties bands zijn door hem geinspireerd aan de slag gegaan. Op zijn begrafenis was iedereen van Elton John tot Jack White van de White Stripes tot Karl Hyde van Underworld.

En volgend jaar is ie al weer tien jaar dood. 

Dan staan al tal van festivals en concerten gepland (jawel, Eton Crop gaat weer naar Engeland!). Want al die tijd later maakt een foto van zijn grafsteen op Facebook nog steeds dit soort reacties los:

"What a total legend - missed always"

"Still miss him greatly...his show was the standard fare in my life at the time"

"Music is a little emptier without him"

"Fucking legend and a genuinely lovely bloke. Sadly missed! X"

"Shaped my musical tastes RIP"

"Biggest influence on my life. Never gonna stop missing him..."

 

Zal je nooit vergeten, John! 

(Mijn dochter Pip maakte de foto)

References (14)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>