Navigation
Twitter
Flickr
Twittercounter
Reacties
Monday
Aug072006

Crowd goes wild - Jobs take the stage

firefoxscreensnapz001.jpg

Wie geen Apple adept is, snapt er doorgaans weinig van. De Mac-gemeenschap leeft twee keer per jaar gespannen toe naar het moment waarop Apple guru Steve Jobs het podium beklimt om zijn volgelingen toe te spreken. Al dagen van tevoren gonst het van de geruchten die meestal niet uitkomen. Maar dat is onderdeel van de lol. Vandaag was het weer zover. Jobs zou ons weer toe gaan spreken. Dit keer geen live video verbinding maar wel rechtstreeks verslag in tekst via de belangrijke geruchtensites. Lees in het plaatje eens hoe een uur van tevoren de spanning al wordt opgevoerd en hoe het publiek als ware het een popconcert reageert. Volstrekt uniek en onbegrijpelijk voor de niet Apple-aanhangers.

Maar werd er nu ook nog wat bijzonders gepresenteerd wil je weten? Wat nieuwe computers, och ..., een nieuwe versie van systeem Mac OsX (mooi, maar komt pas volgend jaar uit) en dat was het eigenlijk. Geen mooie nieuwe video iPod, geen mediacenter van Apple, al die dingen houden tegoed voor een nieuwe ronde!

Sunday
Aug062006

Rechten-rechten-rechten

Olga dicht

Hoe leer je muziek maken? Natuurlijk, je kan les nemen. Maar als je in een bandje gaat spelen, leer je nummers van je vrienden. De één heeft uitgezocht hoe nummer X van je favorieten in elkaar steekt, de ander weet hoe je Y moet spelen. Uit liefde voor die artiesten probeer je dan met zijn allen zo goed en kwaad als het gaat je helden na te spelen. Zo leer je muziek maken. Zo wordt cultuur doorgegeven.

Dankzij internet is je groep vrienden veel groter geworden. En delen mensen hun kennis via sites. Nu kun je dus via internet uitvinden hoe jouw favoriete nummers gespeeld moeten worden. Ik was gisteren weer heel enthousiast over de mogelijkheden van internet, toen ik in een handomdraai wat schema's van mijn favorieten bij elkaar had gevonden om te spelen voor de kinderen slapen gaan.

Maar al zoekende stuitte ik ook op 'gesloten' sites. De rechtenorganisaties zijn namelijk kennelijk ook hier zeer actief. Want op teksten en muziek zitten rechten en die mag je dus niet zomaar openbaar maken. Het is toch van de zotte dat ook dit weer in de juridische sfeer getrokken moet worden. Kunnen die artiesten die hun rechten overdragen niet eens een keer opstaan en zeggen dat dit van den zotte is? Zijn ze vergeten hoe ze zelf ooit begonnen zijn? Zouden ze niet juist moeten stimuleren dat zoveel mogelijk mensen hun nummers ten gehore brengen? Is dat niet het grootst denkbare compliment?
Ik gun iedere creatieveling veel geld voor mooie muziek, maar dit soort acties slaat nergens op.

Sunday
Aug062006

Ik maak me zorgen

Page 1 ... 241 242 243 244 245