Navigation
Twitter
Flickr
Twittercounter
Reacties
Sunday
Jun022013

Zonder ambitie kom je nergens ...

(Trotse-vader-blog)

Zonder ambitie kom je nergens, maar eerlijk gezegd vond ik het streven om binnen een jaar in de kleine zaal van Paradiso te staan niet heel erg realistisch van dochter Pip. Ze had een jaar geleden nog nooit in een band gespeeld. Ze had twaalf maanden terug nog geen liedje zelf geschreven ...

Maar omdat ze haar belevenissen in een blog ging bijhouden, zou het sowieso een mooi verhaal kunnen worden, dacht ik als journalist. Succes en mislukking, beiden leveren goede stof op. En tegenvallers waren er al onmiddelllijk. Zo haakte de vriendin met wie ze van start ging in een vroege fase af. En stond ze er dus alleen voor. In haar eentje hield ze audities om een band te formeren. Best lastig hoor als je nog nooit in een band hebt gespeeld ;-) 

Met de band wordt met regelmaat geoefend, met de band wordt rustig aan gedaan, want dat is met zijn allen zoeken naar een richting. Dat kost tijd. Maar voor het aanvankelijke doel, in een jaar in de kleine zaal van Paradiso staan, had ze geen tijd. Die begon te dringen. Ze besloot daarom een parallel traject te starten. Naast de band ging ze ook solo aan het werk.

Ze zag Mooie Noten langskomen, een wedstrijd voor singer/songwriters. Ze besloot mee te doen. Er was alleen één probleem. Ze had geen eigen materiaal en dat was wel een vereiste. En dus sloeg ze aan het schrijven. Dat ging goed. Ze werd tot de eerste ronde toegelaten. En ze ging door.

En nu staat ze vanavond in de halve finale.

Waar?

In de kleine zaal van Paradiso ...

Binnen een jaar.

Haar volgende doel?

Optreden op Glastonbury.

Zonder ambitie kom je nergens ...

Ik zeg niks.

(Foto @gaby407)

Een nummer opgenomen tijdens de vorige ronde van Mooie Noten)

Friday
May242013

Ontslagenen der mediabedrijven, steek de koppen bij elkaar

(Eerder gepubliceerd op Google+ in de Fast Moving Community. Daar en op Fast Moving Targets en Twitter ben ik momenteel het meest actief.) 

Zeker, het is slecht gesteld met de economie, maar kijk wel de goede kant op voor je kansen ....

Ik sprak recent met afgestudeerden die zich erover beklaagden dat er zo weinig banen voor hun zijn. Dat ze wat kunnen en talent hebben, maar dat de bedrijven op slot zitten.

Ik zie de verhalen dat veel mensen weg moeten bij kranten en omroepen. Dat is erg voor die mensen. Want ze moeten met een steeds grotere groep solliciteren op een steeds kleiner aantal banen.

Maar - als het over media gaat - ik zie ook dat een site beginnen niks meer kost, dat video's publiceren gratis is, dat online radiomaken simpel is. Dat er succesvolle sites zijn waar geld verdiend wordt met journalistiek voor bepaalde doelgroepen en over bepaalde thema's.

Dus ...

Als de afgestudeerden de bestaande bedrijven nu even vergeten, die zijn aan het overleven. Ze hebben nog weinig lasten, ze kunnen dus met betrekkelijk weinig toe en risico's nemen. 

En als de voormalig krantenmedewerkers en omroepklanten het geld dat ze meekrijgen na reorganisaties nu eens zien als startsubsidie. Moet je dan eens kijken wat kan.

Steek met een groep de koppen bijelkaar, zie het geld dat je meekrijgt als startsubsidie en met zijn allen heb je een budget dat in de buurt komt van De Correspondent om een jaar het bestaansrecht van een nieuwe online titel op een bepaald terrein of voor een bepaalde doelgroep te bewijzen. 

Dat is een stuk leuker dan met een dagelijkse ronde sollicitatiebrieven de deur uit doen. En ik denk met meer mogelijkheden. 

Ik wil geen tsjakka verhaal ophangen, maar er zijn echt veel mogelijkheden als je de goede kant op kijkt. En dan heb je het op zijn minst geprobeerd. 

Thursday
Apr182013

Ik publiceer meer dan ooit, maar niet hier ...

Dit blog is een beetje stilgevallen. Er is een periode geweest dat ik hier dagelijks publiceerde. Dat doe ik niet meer. Mijn aandacht ligt helemaal bij Fast Moving Targets. Daar kun je dagelijks bijdragen volgen over media, communicatie en technologie, waarvan een deel van mijn hand is. 

Via de website

Via Twitter

Via Google+

Voor dit blog moet ik weer een andere bestemming vinden. Misschien persoonlijker? Misschien een ander thema? Daar ga ik op broeden.

Mocht je me in de tussentijd nodig hebben voor presentaties, voor publicaties, voor projecten op het gebied van media, dan kun je me bereiken via erwin@thecrowds.nl of erwin@fastmovingtargets.nl

Dit blog keert weer terug, maar nu even in de tijdelijke slaapstand.

 

Saturday
Feb092013

Goede ondernemer of zakkenvuller?

Na mijn recente blog over mijn zorgen over de toekomst van de Jaap Edenbaan, kreeg ik een mail van directeur Ellis van der Weerden. Een uitnodiging voor een gesprek. Omdat ze ook de andere kant van het verhaal wilde laten horen. Waarvoor dank. De afspraak was vrijdag en die andere kant komt samengevat hier op neer:

Geld en macht. Dat zijn de onderwerpen waar het op de Jaap Edenbaan volgens haar om draait in de strijd tussen de zelfstandige ondernemers (schaatswinkel, schaatsschool, schaatskroeg) en de ijsbaan. De ondernemers willen volgens haar niet genoeg afdragen / bijdragen aan de baan en willen zeggenschap op een plek waar ze volgens haar gewoon dienstverlener zijn. Ze moeten goed verkopen, goed schenken, goed les geven. Daar zijn ze heel goed in en daar moeten ze zich toe beperken. Dat het goede ondernemers zijn staat buiten kijf en het liefst had Van Weerde naar eigen zeggen dan ook met de ondernemers een goede toekomst van de baan zeker gesteld. Maar partijen zijn moeilijk en doen moeilijk. En dat doen ze al jaren. Daarom is het onmogelijk zaken met hen te doen en moet het over een andere boeg. De ijsbaan gaat dus zelf de kroeg exploiteren en zelf de lessen organiseren. Dat gaat voor extra inkomsten voor de baan zorgen en voor een gestroomlijnder beleid dat goed is voor de bezoekers.

Tot zover de samenvatting van de andere kant van het verhaal.

Ik geloof persoonlijk niet dat de ingezette koers van belang is voor de bezoekers. Aan gebrek aan stroomlijning heb ik me nog nooit gestoord en voor mij zijn Duo Sport en de Skeeve Skaes een belangrijke reden om twee keer per week op de ijsbaan te komen. Goede les en goede sfeer. Deze partijen hebben er samen voor gezorgd dat nieuwe mensen naar de baan zijn gekomen (of vaker zijn gekomen) die zich niet bij een vereniging vervoegen. Ze hebben dus niet alleen zelf inkomsten gegenereerd maar ook grote omzet voor de baan betekend. En dat laatste lijkt maar buiten schot te blijven. 

Het woord 'zakkenvullers' viel zelfs toen het over de ondernemers ging. Het is in mijn hoofd blijven rondzoemen. Geld zou de belangrijkste drijfveer van de bedrijven zijn. Ik geloof natuurlijk dat ze een goede boterham willen verdienen, dat kenmerkt de ware ondernemer. Daar is alleen wat mis mee als het de enige drijfveer is. Dat gevoel heb ik bij hen nooit gehad. En geloof ik niet. Ze willen het publiek juist een goede ochtend, middag of avond verschaffen. En als ze dat doen heeft het publiek daar geld voor over. En ze doen dat heel goed. Duizenden mensen rijden rondjes en drinken drankjes dankzij de kwaliteit van de ondernemers. Hun betrokkenheid gaat in mijn beleving over heel veel meer dan geld.

Als schaatsliefhebber wil ik daarom houden wat ik heb. 

Maar ook zou ik zo langzamerhand weleens echt willen weten hoe het zit. 

En dan met name over het geld. Ik hoor teveel verschillende verhalen. De Edenbaan zegt bijvoorbeeld dat veel banen zelf lessen verzorgen omdat ze daardoor aanzienlijk meer geld verdienen. Dat is een reden om lessen naar zich toe te trekken. De mannen van Duo Sport zeggen op hun beurt dat ze op veel banen juist les zijn gaan geven omdat die banen zich realiseren dat het goedkoper wordt door uit te besteden. De Edenbaan zegt dat ze in eigen beheer in de kroeg in de ijshockeyhal even veel verdienen als in de Skeeve Skaes met het dubbele bereikt zou worden. Maar de andere kant vraagt zich af wat er in die cijfers opgesloten zit. En twijfelt daaraan. 

Volgens directrice Van der Weerden scoren de ondernemers op de ijsbaan goed tot heel goed als het gaat om kwaliteit, maar wat haar betreft stuk voor stuk onvoldoende als het gaat om de twee andere belangrijke factoren: geld en gedrag. Om bij dat laatste te beginnen. Er is kennelijk over en weer veel gebeurd. Dat is lastig, maar dat moet als volwassen mensen op te lossen zijn. Persoonlijke issues moeten opzij gezet kunnen worden bij een toekomstgericht beleid. Dan houden we van de drie nog het onderwerp geld over. De ondernemers hebben een tegenplan ingediend waarin ze laten weten de Edenbaan voor minder geld dan nu te kunnen exploiteren. En de Edenbaan wil de financiele situatie verbeteren onder meer door de succesvolle ondernemers gedag te zeggen.

Als het doel meer inkomsten genereren is of minder uitgaven doen, kan een onafhankelijke partij dan alle cijfers niet eens openbaar goed op een rij zetten? Zodat we af zijn van het gehakketak heen en weer en de bedrijfsmatig meest efficiente optie gecombineerd met de meest publieksvriendelijke gekozen kan worden? En dan gewoon met die partijen waar zoveel schaatsers zo blij mee zijn?

Dat is in het belang van de baan, de ondernemers en de schaatsers.

 

Thursday
Feb072013

Zucht. 2013. Ik probeer mijn bank te begrijpen ...

Natuurlijk, als ik mijn zaken beter op orde had gehad was dit probleem er niet geweest.

Maar dat geconstateerd hebbende ...

Ik heb informatie van mijn bank nodig uit 2011. Ik log in: wat gek, ik kan niet verder terug dan nov 2011 terwijl ik toch echt een veel langere geschiedenis met de bank heb.

Proberen, proberen, proberen, niet gelukt ...

Dan bellen.

"Nee mijnheer, dat klopt, uw kunt maar een beperkt aantal maanden terug in de tijd. Helaas."

Waarom niet? Zo duur is die data van mij toch niet?

"Helaas het kan niet, als u wilt kunnen we het u wel toesturen a 5 euro per maand."

Dat moet dan maar.

Het zou vier dagen duren. 

Die zijn vandaag voorbij.

Weer bellen. 

"Ja ik zie het nog open staan. Maar als u wilt mail de maandoverzichten naar u toe voor 5 euro per maand."

Maar ik wil niet de digitale versie van de papieren, ik wil een document waarmee ik de data in Google Spreadsheets kan inlezen. Nu zou ik moeten gaan overtypen.

"Ja sorry, dat kan niet. Ik kan u alleen de digitale versie van uw papieren overzicht sturen."

Zucht.

2013.