Navigation
Twitter
Flickr
Twittercounter
Reacties
Wednesday
Jan302013

De Jaap Edenbaan ramt door; lak aan gebruikers

Lange tijd denk je: het zal zo'n vaart niet lopen. De dreiging is al jaren groot. En tot nu toe gebeurde er weinig. Dat de directie van de Jaap Edenbaan af wil van topkroeg De Skeeve Skaes en top schaatsschool Duosport was al even bekend. Maar de soep zou toch niet zo heet gegeten worden als ie werd opgediend, was het idee. De directie zal vast dreigen om sterker uit de onderhandelingen te komen, dachten we. Maar niks daarvan. De directie is koppig en ontkent met grote domheid dat naast het ijs de kroeg en de schaatsschool elementen zijn die de baan uniek maken. En dat daarvan afscheid nemen indruist tegen wat duizenden bezoekers willen. De Edenbaan wil meer inkomsten, daar is niks mis mee,  maar denkt dat de realiseren door afscheid te nemen van de huidige succesnummers. En dus bedacht ik me vandaag opeens dat het weleens zo zou kunnen zijn dat ik nog maar een paar weken les heb van Duosport toppers en nog maar een aantal Palms bij de Skeeve Skaes kan drinken.

Erg.

Schandalig.

OK, even terug, voor wie de situatie minder kent. En ik begin even bij mezelf. Schaatsen is voor mij belangrijk. Heel belangrijk. Mijn hoofd is bijna altijd met mijn werk bezig. Omdat mijn werk ook mijn hobby is. Dat is mooi, maar ook belastend. Af en toe moet je wat anders, moet de knop om. Schaatsen is voor mij ideaal. Omdat het een heel technische sport is, kan mijn hoofd alleen maar met schaats en ijs bezig zijn. Dat is goed. En omdat na het schaatsen de gesprekken aan de bar over andere zaken gaan dan mijn werk, is werk even weg. En dus heb ik even rust.

Schaatsen is voor mij belangrijk, ik zei het al. Maar tegelijk is voor mij schaatsen niet zo belangrijk dat ik koste wat het kost naar de baan ga. De sfeer moet ook goed zijn. Op de Jaap Edenbaan wordt die sfeer voor een deel gemaakt door kroeg De Skeeve Skaes en schaatsschool Duosport. Toen ik mijn eerste schaatsles nam, bestond Duosport net. Overdag was het rustig op de baan. Nu hebben dankzij de kwaliteit van Duosport duizenden mensen wekelijks les. Die komen voor het ijs, maar waren er voor een groot deel niet geweest zonder de klasse van Duosport. En ik hou van een biertje, maar ik ken ijsbanen waar de trek verdwijnt bij het zien van de als een ziekenhuis ogende kantine. Net zoals Duosport met hard werken een goede business heeft gebouwd, geldt dat ook voor de Skeeve Skaes. Een kroeg waar de liefde voor vak en publiek vanaf spat.

Het ijs is belangrijk, maar de ondernemers op de baan zorgen voor grote toegevoegde waarde.

De Edenbaan moet meer geld ophalen, minder afhankelijk van subsidie zijn. Dat is logisch, daar is niks mee. En ze denkt dat niet te doen door met bewezen goede ondernemers op te trekken, maar te doen door als ambtelijk voelende organisatie zelf de ondernemer uit te gaan hangen. En ze denkt dat te doen door de Skeeve Skaes eruit te kieperen en de lessen naar zich toe te trekken. Een kansloze operatie. Omdat de baan al op andere plekken op het terrein heeft laten zien dat afscheid nemen van ondernemers niet voor meer maar voor minder omzet zorgt. Wat een domheid. 

Maar het is niet alleen de domheid die irriteert, het is de arrogantie die frustreert. Op een avond waar de directie plannen ontvouwde werd pijnlijk duidelijk dat alle groeperingen op de baan de huidige keuzes slecht vinden en anders wel heel veel op het huidige beleid aan te merken hebben. Van schaatsvereniging tot ijshockeyer tot kunstschaatser tot vrijetijdsschaatser. En wat deed de leiding daarmee? Niks!

Dan is er ook nog een petitie waar inmiddels al 3200 mensen zich achter hebben geschaard. Je kunt zeggen dat horeca en les ook door anderen gedaan kunnen worden, maar je kunt niet zomaar duizenden mensen die zich zorgen maken negeren. En dat gebeurt wel. Dat zijn overigens geen mensen die zich onverwaardelijk achter een van de partijen scharen, dat zijn mensen die zeggen: neem geen snelle besluiten, maar ga nog eens met zijn allen om tafel zitten om te kijken of jullie er toch niet uit kunnen komen. 'Bevries de plannen, ontdooit de samenwerking'

Maar ook daar gebeurt niks mee.

De Jaap Edenbaan ramt door.

Als ik wil praten met de directie van Duosport hoef ik alleen mijn schaatsen maar aan te trekken, als ik de directie van de Skeeve Skaes wil spreken bestel ik een biertje. Maar de directie van de Jaap Edenbaan zie ik nooit. Als je geen gevoel met je publiek en je product hebt, neem je besluiten zoals die nu heel serieus dreigen. Besluiten die niet in het belang van je betalende publiek zijn. 

En als mijn geliefde Edenbaan straks deze belangrijke partijen kwijt is, kunnen we volgend jaar concluderen dat het een slecht besluit is geweest, maar dat draai je niet meer terug.

Ik vind het gekmakend. 

Of jullie ook wat kunnen doen?

Ja. Steun de petitie 'Bevries de plannen, ontdooi de samenwerking'.

Des te meer mensen des te beter.

Binnenkort staat het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad, alle beetjes helpen.

Monday
Jan212013

Ik Wil Ook Een GoPro!

Leuk hoor, rondjes rijden met mijn iPhone. En echt, vergeleken met de cameraatjes van een paar jaar terug zijn de opnamen prachtig. Maar wat vallen ze in het niet bij die gemaakt met de GoPro (zie de site voor mooie promobeelden), de camera speciaal ontworpen om de actie van sporters vast te leggen. Kijk maar. Twee voorbeelden van gewone gebruikers. Dit product verkoopt zichzelf!

Gijsbregt Brouwer laat zien wat hij vorige winter filmde

Mark Prinsen voegt toe

Beelden van Jeroen Sonneveld

En natuurlijk merken mensen merken terecht op dat de GoPro voor veel meer dan schaatsen te gebruiken is, een voorbeeldfilm die Ton Boon maakte. Andere voorbeelden? Laat weten!

Mijn vrienden van Snowciety gingen skieen (dank Esther Gons)

Meer ski-materiaal (dank Jean-Pierre Mulders)

En een kermisattractie te Vlissingen (dank Stefan Daane)

Fietsen in Frankrijk (dank Krijn Schuurman)

Nog meer fietsen (dank Pierre Gorissen)

Tot slot de pracht promo van GoPro zelf!

 

 

Saturday
Dec082012

Met Looplogic bouw je voort op YouTube

Handig, Looplogic is een tool waarmee je bovenop YouTube functionaliteit bouwt. Zoals het aanbrengen van hoofdstukken in een uitzending. Zoals in Vision, het programma waarin specialisten op rij zetten wat er bij het starten van een (online) televisiezender komt kijken.

Saturday
Nov032012

De aankondiging van een langzame dood, politiek zonder omroepvisie

Wat zou je doen als je opnieuw zou beginnen? Als het om de publieke omroep gaat, zou niemand het huidige bestel optuigen. Dat is ontstaan in een tijd van schaarste van productie- en distributiemiddelen. Die tijd is voorbij. Produceren en distribueren van media is goedkoop en toegankelijk geworden.

Als je nu opnieuw zou beginnen, zou de overheid bijspringen waar versterking nodig is. Bijvoorbeeld bij dure genres die wel van belang worden geacht (documentaires, films) of doelgroepen waar versterking voor nodig is.

En dus zou het, zo heb ik eerder betoogd, volgens mij op termijn het meest logisch zijn dat partijen als het Mediafonds (een organisatie die documentaires, films en crossmediale projecten mede financiert) een belangrijkere rol krijgen. En dat ook andere dan publieke omroepen daar terecht kunnen voor financiering.

Dat was heel logisch, vond ik. Maar in de kabinetsonderhandelingen kan het raar gaan. Het Mediafonds wordt opgeheven, als de aangekondigde plannen doorgaan. Zonder uitleg. En daarbovenop wordt 100 miljoen extra op de publieke omroep bezuinigd. Het is volstrekt onduidelijk welke logica en welke visie hieraan ten grondslag ligt.

Als er in de visie van de politiek geen versterkende fondsen meer nodig zijn, dan moet de omroep het doen met het geld dat er is. Met de honderden miljoenen die na bezuinigingen overblijven kun je mijns inziens een prachtige publieke omroep vormgeven met grote maatschappelijke waarde, maar dan moet je wel opnieuw beginnen. Dan moet het systeem helemaal op de schop. Hoeveel zenders en via welke kanalen? Dat is uitwerking. Welk programma dat we nu kennen zenden we wel of niet uit? Dat is uitwerking.

Terug naar de tekentafel, begin bij het begin. Begin met visie. Hebben we een publieke omroep nodig? Dat is de vraag die eerst beantwoord moet. Is het antwoord ja, welke rol moet de publieke omroep dan vervullen? Welke impact moet de publieke omroep hebben? En welke organisatie of structuur past daar het best bij? Maar die visie is bij het aankomende kabinet (nog) niet zichtbaar. 

Alleen dan kan er gebouwd aan een publieke omroep met toekomstperspectief. Het huidige beleid zonder politieke visie voelt als de aankondiging van een langzame dood. Van de politiek mag je meer verwachten.

Monday
Oct222012

Waarom iedereen een curator kan worden (maar niet iedereen dat zal doen)

Een gastbijdrage van Frank Meeuwsen. Ik lever dan weer een bijdrage aan zijn blog. Dat alles in het kader van Deel Je Blog Dag. Dank, Frank!

Waarom iedereen een curator kan worden (maar niet iedereen dat zal doen)

In de hoogtijdagen van het bloggen was één van de grootste vragen hoe het toch zou zijn als we allemaal aan het bloggen zijn? Want wie leest die berichten dan nog als we allemaal aan het schrijven slaan? Anders gezegd: Als we allemaal een auto hebben, rijden we dan nog wel samen rond of kijken we nog naar andere auto’s?

Open deur: We kunnen op talloze manieren online publiceren. De lage drempels maken van iedereen met een internetverbinding een uitgeverij, een publishing house. Dat brengt waarde en dat brengt rotzooi. Prima. Want rotzooi voor de één is dagelijks vermaak voor de ander. Een foto die zonder kennis van filters, belichting en sluitertijden is bewerkt via Instagram, is deze minder waardevol dan een professionele foto? Dat ligt volgens mij aan het verhaal wat er aan ten grondslag ligt en aan de ontvangende partij. Ik kijk met veel plezier op zondagavond via privé netwerk Path naar de snapshots die uit ‘s lands keukens komen. Ik hoef ze niet over 6 maanden in boekvorm te zien of op een expo. Ze zijn voor mij op dat moment, in die context, relevant. Omdat het vrienden zijn die via de foto laten zien dat ze genieten van een zondagavond. Ik ben mijn eigen smaakfilter. Maar ik kan soms een extra filter gebruiken.

De enorme aandacht voor en hausse aan nieuwe online diensten zorgt voor een nieuw beroep in wording. Die van de curator. Ik wil hier geen discussie aan gaan over de definitie van een curator in de traditionele museale zin van het woord. Een digitale curator is volgens mij bezig met het vinden, herstructureren en opnieuw vertellen van bestaande digitale verhalen. Blogposts, foto’s, video, artikelen. Via diensten als Tumblr, Storify en Scoop.it kan wederom iedereen zijn eigen publishing house worden. Om de parels uit de rotzooi te halen. 

Maken deze diensten ons allemaal curators? Nee. Net zo min als de eerste versies van Blogger en Movable Type ons per direct auteurs maakten. Daar is meer voor nodig. Doorzettingsvermogen. Een plan. De durf om halverwege dat plan om te gooien. Flexibiliteit om op nieuwe golven mee te gaan en op tijd keuzes te maken. Maar niet in de minste plaats: Een eigen stem. 

Zoals de blogosphere voor nieuwe auteurs zorgden, zo zal deze golf zorgen voor nieuwe smaakmakers in nieuwe contexten. Maar denk niet dat iedereen een smaakmaker kan worden. Het is een kunstje om de juiste artikelen en foto’s bij elkaar in Storify te zetten of in Scoop.it te verzamelen. Het is een kunst om hier met een eigen stem een nieuwe draai aan te geven of in de juiste context te zetten. Gelukkig hebben we al zo’n 15 jaar de ideale middelen om die stem te trainen en te ontwikkelen. Je eigen moederschip. Je blog. Je eigen site.

Frank Meeuwsen